In Verrassend Paschka gaat njam!-patissier Roger van Damme aan de slag met de verse kaas Paschka. Hij maakt heerlijke dessertjes op basis van Paschka chocolade, aardbei, banana en speculoos. In het programma wordt hij bijgestaan door vier enthousiaste Paschka-fans die samen met Roger een verrassende creatie met Paschka op tafel toveren!
Recept - Tempura van banaan
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
Voor de tempura van banaan:
300 gr ijswater
175 gr bloem
60 gr zetmeel
10 gr bakpoeder
1 limoen, de zeste
4 mini-banaantjes
Voor de sabayon met Paschka banana:
5 eigelen
100 gr dessertwijn
65 gr suiker
20 gr citroensap
30 gr bananenpuree
200 gr Paschka banana
BEREIDEN:
Maak de tempura van banaan: Meng het ijswater met de bloem, het zetmeel en het bakpoeder. Pel de mini-banaatjes en snijd ze in stukjes. Verwarm de friteuse tot 175 graden, haal de stukjes banaan door het beslag en frituur ze goudbruin en krokant in de olie.
Maak de sabayon: Doe alle ingrediënten voor de sabayon, behalve de Paschka banana, in een steelpannetje en meng goed. Verhit de mengeling op het vuur onder voortdurend kloppen tot een temperatuur van 85° en er binding ontstaat. Laat de sabayon even afkoelen (tot ongeveer 30°) en spatel er vervolgens voorzichtig de Paschka banana onder.
SERVEREN:
Laat de gefrituurde banaantjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze vervolgens met
poedersuiker. Giet de sabayon met Paschka in een kommetje en serveer met de tempura
van banaan.
Recept - Rolbiscuit met aardbei
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
Voor de rolbiscuit:
175 gr eiwit
160 gr suiker
140 gr eigeel
20 gr puddingpoeder
100 gr bloem
Voor de vulling:
100 gr mascarpone
150 gr Griekse yoghurt
25 gr aardbeienconfituur
340 gr Paschka aardbei
Voor de afwerking:
verse aardbeien
muntblaadjes
BEREIDEN:
Verwarm de oven voor op 250 graden. Klop het eiwit schuimig in de keukenrobot. Voeg in kleine beetjes de suiker toe tijdens het kloppen. Spatel het eiwit in een kom, maak de keukenrobot schoon en doe er de eigelen in. Klop ze luchtig. Meng het eigeel nu zachtjes onder het opgeklopte eiwit en zeef het puddingpoeder en de bloem boven het mengsel. Roer alles zachtjes onder mekaar. Neem een bakmatje en leg het op een bakplaat. Strijk op het matje het biscuitbeslag dun uit met een palletmesje en plaats de bakplaat in de oven gedurende 5 minuten. Haal de biscuit uit de oven en laat afkoelen. Maak ondertussen de vulling. Klop in de keukenrobot de mascarpone en de Griekse yoghurt los. Meng de Paschka aardbei met de aardbeienconfituur en voeg de mengeling vervolgens bij de mascarpone en Griekse yoghurt. Snijd de harde randjes van de biscuit en besmeer hem vervolgens met de helft van de aardbeienvulling. Smeer mooi plat met een palletmesje. Rol de biscuit nu strak op en besmeer de buitenkant met de andere helft van de vulling. Werk de rolbiscuit af met verse aardbeien en blaadjes munt.
Recept - Brownie met chocomousse en merengue
INGREDIËNTEN VOOR 6 PERSONEN
Voor de brownie:
360 gr eiwit
400 gr suiker
400 gr chocolade, gesmolten
400 gr boter
200 gr eidooiers
280 gr amandelpoeder
240 gr hazelnootpoeder, grof
60 gr cacaopoeder
8 gr zout
25 gr bakpoeder
60 gr bloem
Voor de chocomousse:
360 gr eiwit
100 gr suiker
200 gr chocolade
150 gr Paschka chocolade
BEREIDEN:
Maak de brownie: Klop het eiwit schuimig en voeg ondertussen in drie delen de suiker toe. Smelt de boter met de chocolade, voeg er de eidooiers, het amandelpoeder, het hazelnootpoeder, het cacaopoeder, het zout, het bakpoeder en de bloem aan toe. Maak het beslag luchtiger door er het opgeklopte eiwit onder te spatelen. Stort het beslag uit in een groot bakblik (of verschillende kleine) en plaats de brownie gedurende 25 à 30 minuten (of meer afhankelijk van de grootte van het bakblik) in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Maak ondertussen de chocolademousse: Klop het eiwit op en voeg er in drie delen de suiker aan toe. Smelt de chocolade en meng er de Paschka chocolade onder. Meng nu het opgeklopte eiwit met het chocolademengsel. Giet de chocolademousse in potjes.
SERVEREN:
Haal de brownie uit de oven en laat afkoelen. Werk de chocolademousse af met stukjes brownie en optioneel stukjes merengue en takjes munt.
Recept - Sushi Speculaas
INGREDIËNTEN VOOR 6 PERSONEN
300 gr Paschka Speculoos
10 gr speculaaslikeur
3 sneden casinobrood (lange repen toastbrood zonder korst)
1 stuk zwarte rolfondant
enkele pistachenootjes, fijngehakt
enkele speculaaskoekjes, verkruimeld
Voor de karamel:
350 gr suiker
150 gr glucose
150 gr citroensap
135 gr room
175 gr gezouten boter
125 gr melkchocolade
BEREIDEN:
Haal de Paschka 20 minuten voor gebruik uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Doe 300 gram Paschka speculoos in de keukenrobot en klop zachtjes los. Leg de sneetjes casinobrood op een plank. Besmeer twee van de drie plakken met een borsteltje met de speculaaslikeur en verdeel vervolgens de luchtig geklopte Paschka er over. Leg de plakken op elkaar en bedek ze met de derde onbesmeerde plak. Snijd met een scherp mes de lange plakken in twee en leg ze op een bord. Plaats het bord in de diepvriezer tot het brood hard is zodat je het straks mooi strak kan snijden. Maak ondertussen de karamel. Verwarm de suiker in een steelpannetje op het vuur en laat lichtjes kleuren. Voeg vervolgens de glucose toe en verwarm de room met het citroensap in een ander pannetje op het vuur. Breng het roommengsel aan de kook en giet het vervolgens bij de karamel. Laat enkele minuten inkoken. Meng nu als laatste de gezouten boter en de melkchocolade er onder. Roer tot alle stukjes opgelost zijn. Giet de karamel in een potje. Rol de zwarte fondant heel dun uit tussen een laagje plasticfolie. Haal het brood uit de diepvries en snijd het in dunne plakjes van +- 1 cm dikte. Snijd ook de fontant in reepjes en rol rond elke stukje brood een reepje
fondant. Presenteer de stukjes sushi mooi op een bordje samen met de karamelsaus. Werk af met fijngehakte pistachenootjes en speculaaskruimels.